Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις μερικές οδοντοστοιχίες

Τα δόντια που χάνονται λόγω της τερηδόνας και του στοματικού τραύματος μπορούν να κάνουν περισσότερα από το να επηρεάσουν απλώς το χαμόγελό σας και την εικόνα του εαυτού σας. Τα ελλείποντα δόντια μπορεί να επηρεάσουν σοβαρά τη στοματική σας λειτουργία και την ικανότητά σας να μασάτε με ασφάλεια την τροφή.

Η μερική οδοντοστοιχία είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους αποκατάστασης της βασικής μορφής και λειτουργίας των δοντιών που λείπουν. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αντικαταστήσουν ένα ή περισσότερα δόντια στο πάνω ή στο κάτω μέρος του στόματός σας. Για τους περισσότερους ανθρώπους, είναι η καλύτερη εναλλακτική λύση στις επεμβατικές επεμβάσεις που απαιτούνται για πολλαπλά οδοντικά εμφυτεύματα.

Τι είναι οι μερικές οδοντοστοιχίες;

Οι μερικές οδοντοστοιχίες είναι ένας ειδικός τύπος στοματικής συσκευής αφαίρεσης που αναπαράγει την εμφάνιση και τη βασική λειτουργία πολλών δοντιών που λείπουν. Οι άνω μερικές οδοντοστοιχίες τείνουν να είναι πιο συχνές. Ειδικά αν πρέπει να αντικαταστήσετε τα δόντια που λείπουν που εμφανίζονται στο χαμόγελό σας. Αν και σίγουρα υπάρχουν διαφορετικοί τύποι μερικών οδοντοστοιχιών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αναπαραγωγή σχεδόν οποιουδήποτε δοντιού που λείπει στο στόμα σας.

Το κόστος μιας μερικής οδοντοστοιχίας είναι συχνά μικρότερο από τις μόνιμες οδοντικές αποκαταστάσεις όπως οδοντικά εμφυτεύματα και οδοντικές γέφυρες. Ωστόσο, εξακολουθούν να μοιάζουν πολύ με αληθινά δόντια, με βάση που ταιριάζει πολύ με τον φυσικό ιστό των ούλων σας.

Πώς λειτουργούν οι μερικές οδοντοστοιχίες;

Οι μερικές οδοντοστοιχίες δημιουργούνται για να αναπαράγουν την εμφάνιση, το σχήμα και τη λειτουργία των δοντιών που λείπουν. Βασίζονται στα γύρω δόντια για να τα βοηθήσουν να τα στερεώσουν στη θέση τους. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα εφαρμόσουν μια μικρή κόλλα οδοντοστοιχίας στη βάση των ούλων για να την ασφαλίσουν στη θέση τους. Αυτό βοηθά επίσης να μπλοκάρουν τα σωματίδια τροφής, τα οποία μπορούν σταδιακά να ερεθίσουν τον φυσικό ιστό των ούλων σας.

Γιατί χρειάζεστε μερικές οδοντοστοιχίες;

Μπορεί να χρειαστείτε μερική οδοντοστοιχία για να αποκαταστήσετε τη μορφή και τη λειτουργία πολλών δοντιών. Ειδικά αν έχετε να κάνετε με περιορισμένο προϋπολογισμό ή απλά δεν θέλετε να περιμένετε τους 6 έως 12 μήνες που χρειάζονται συνήθως για να αποκαταστήσετε πολλά δόντια που λείπουν με οδοντικά εμφυτεύματα.

Τύποι μερικών οδοντοστοιχιών

Υπάρχουν διάφοροι τύποι μερικών οδοντοστοιχιών που πρέπει να λάβετε υπόψη. Εάν κοιτάξετε στο Διαδίκτυο διαφορετικούς τύπους εικόνων μερικής οδοντοστοιχίας, μπορείτε να δείτε μερικές από τις πιο κοινές διαμορφώσεις. Το πού σας λείπει το δόντι στο στόμα σας, καθώς και ο προϋπολογισμός σας και το πόσο διαδεδομένη θα είναι η μερική οδοντοστοιχία στο χαμόγελό σας μπορεί να επηρεάσει το υλικό, συνιστά ο οδοντίατρός σας.

Ακρυλικό

Οι ακρυλικές μερικές οδοντοστοιχίες είναι ένα από τα πιο οικονομικά υλικά οδοντοστοιχίας. Διαθέτουν ακρυλική πλάκα βάσης που προσαρμόζεται άμεσα στη φυσική δομή της υπάρχουσας γραμμής των ούλων σας. Ακρυλική μερική οδοντοστοιχία μπροστινά δόντια αντιγράφουν στενά τα κανονικά δόντια. Ωστόσο, δεν είναι τόσο ανθεκτικά όσο πολλά άλλα υλικά μερικής οδοντοστοιχίας. Αυτό τους δίνει μια ρεαλιστική διάρκεια ζωής περίπου 5 ετών.

Χυτό μέταλλο

Όπως υποδηλώνει το όνομα, αυτός ο τύπος μερικής οδοντοστοιχίας δημιουργείται από ένα ειδικό είδος χυτού μετάλλου, το οποίο δίνει ένα πολύ ανθεκτικό πλαίσιο για τα τεχνητά δόντια που τοποθετούνται σε ακρυλική ρητίνη. Αυτό κάνει τις μερικές οδοντοστοιχίες από χυτό μέταλλο πιο ισχυρές και πιο ανθεκτικές από τις αντίστοιχες ακρυλικές τους. Είναι πολύ δημοφιλείς για μερικές οδοντοστοιχίες για πίσω δόντια καθώς μπορούν να χειριστούν αυξημένη δύναμη δαγκώματος, μάσημα και τρίξιμο.

Εύκαμπτος

Οι εύκαμπτες μερικές οδοντοστοιχίες τείνουν να είναι μικρότερες και προορίζονται να αντικαταστήσουν μόνο ένα ή ίσως δύο δόντια. Συχνά περιλαμβάνουν πτερύγια ή άλλα καλύμματα που αναπαράγουν στενά τον φυσικό ιστό των ούλων, γεγονός που τα καθιστά επίσης δημοφιλείς μερικές οδοντοστοιχίες για τα μπροστινά δόντια.