Οι καλύτερες θεραπείες για την ευαισθησία των δοντιών

Μεταξύ των πολλών θεμάτων στοματικής υγείας είναι η ευαισθησία, την οποία αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι. Μπορεί να εμφανίσετε ευαισθησία στα δόντια σας όταν καταναλώνετε ζεστά, γλυκά, κρύα ή ξινά γεύματα και ποτά. ή ακόμα και όταν εισπνέετε ψυχρό αέρα. Ο πόνος μπορεί να είναι ξαφνικός και απότομος και να εκτείνεται στα νεύρα του δοντιού. Το φθόριο, η απευαισθητοποιητική οδοντόκρεμα και η οδοντική συγκόλληση είναι οι πιο κοινές θεραπείες για την ευαισθησία.

Όταν η οδοντίνη, το στρώμα στα δόντια σας κάτω από το σμάλτο, είναι εκτεθειμένο, συνήθως προκύπτει οδοντική ενόχληση. Η διάβρωση και η ύφεση των ούλων είναι δύο παράγοντες που μπορεί να το προκαλέσουν. Τα εκατοντάδες μικροσκοπικά σωληνάρια στις ρίζες του δοντιού σας, τα οποία δεν προστατεύονται από το σκληρό σμάλτο, οδηγούν στον πολτό στην καρδιά του δοντιού σας. Αυτά τα οδοντικά σωληνάρια (ή κανάλια) αφήνουν ερεθίσματα να φτάσουν στο νεύρο του δοντιού σας, όπως ζεστό, κρύο ή γλυκό φαγητό, το οποίο προκαλεί ευαισθησία. Οι παρακάτω είναι οι πιο κοινές και αποτελεσματικές θεραπείες για την ευαισθησία των δοντιών.

Οι καλύτερες θεραπείες για την ευαισθησία των δοντιών

Εάν έχετε ευαίσθητα δόντια, η σκέψη των δυνατών ανέμων μπορεί επίσης να σας κάνει να νιώθετε άβολα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, 1 στους 8 ανθρώπους έχει ευαίσθητα δόντια, πράγμα που σημαίνει ότι αισθάνεται συχνά δυσφορία όταν τρώνε ή πίνουν πράγματα που είναι ζεστά ή κρύα ή όταν καθαρίζουν τα δόντια τους. Είτε είχατε ευαισθησία στα δόντια για μήνες ή χρόνια, υπάρχουν διαθέσιμες μερικές πολύ αποτελεσματικές θεραπείες. Για να μάθετε ποιες διαδικασίες θα μπορούσε να προτείνει ο οδοντίατρός σας για τη θεραπεία των ευαίσθητων δοντιών σας, δείτε τους τυπικούς τρόπους θεραπείας που αναφέρονται παρακάτω.

Χρησιμοποιήστε μια μαλακή οδοντόβουρτσα και μια φαρμακευτική οδοντόκρεμα

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους τα δόντια γίνονται ευαίσθητα, αλλά δύο πιο συχνά μπορούν να προκληθούν από το έντονο βούρτσισμα. Παρόλο που μπορεί να φαίνεται λογικό, ο πιο δυναμικός καθαρισμός των δοντιών σας μπορεί να βλάψει το σμάλτο, την προστατευτική επικάλυψη του δοντιού. Τα δόντια σας γίνονται πιο ευαίσθητα λόγω της πολύ πορώδης οδοντίνης του δοντιού που εκτίθεται.

Οι ρίζες των δοντιών μπορεί να γίνουν ορατές λόγω της ύφεσης των ούλων που προκαλείται από ακατάλληλες μεθόδους καθαρισμού των δοντιών. Λόγω της έλλειψης σμάλτου για την προστασία τους, οι ρίζες των δοντιών σας μπορεί να γίνουν ευαίσθητες σε ζεστά, κρύα και γλυκά τρόφιμα. Πολλοί άνθρωποι μπορεί να διαχειρίζονται τα ευαίσθητα δόντια τους ως συστατικό της ρουτίνας στοματικής υγειονομικής περίθαλψης χρησιμοποιώντας εξειδικευμένη οδοντόκρεμα για ευαίσθητα δόντια που πωλούνται σε σούπερ μάρκετ και φαρμακεία.

Δεδομένου ότι κάθε μάρκα οδοντόκρεμας είναι μοναδική, είναι απαραίτητο να δοκιμάσετε πολλές πριν καταλήξετε σε μία. Αν και αυτές οι οδοντόκρεμες δεν προσφέρουν άμεση ανακούφιση, η αποτελεσματικότητά τους αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου, επομένως η συνεχής χρήση τους δύο φορές την ημέρα είναι ζωτικής σημασίας. Για μεγαλύτερη άνεση, μπορείτε να κάνετε μασάζ με την οδοντόκρεμα στις επώδυνες περιοχές των δοντιών σας. Για να αποτρέψετε πρόσθετη βλάβη στα δόντια σας, η χρήση αυτής της οδοντόκρεμας σε συνδυασμό με μια αποτελεσματική μέθοδο βουρτσίσματος με χρήση μιας οδοντόβουρτσας με μαλακές τρίχες είναι ζωτικής σημασίας.

Επεξεργασίες στεγανωτικών

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το οδοντικό bonding, γνωστό και ως οδοντικό σφραγιστικό, για να καλύψετε τις ρίζες των δοντιών σας με ένα φυσικό φράγμα. Σε αυτή τη διαδικασία, εφαρμόζεται ρητίνη χρώματος των δοντιών στις ορατές ρίζες των δοντιών σας. Το ολοκληρωμένο προϊόν διαρκεί πέντε έως 10 χρόνια και συνδυάζεται τέλεια με το χαμόγελό σας.

Η χειρουργική των ούλων, γνωστή και ως ουλικά μοσχεύματα ή περιοδοντική πλαστική χειρουργική, περιλαμβάνει την αφαίρεση ιστού από κάποιο σημείο στο στόμα σας, συνήθως την οροφή του στόματός σας, και τη χρησιμοποίησή του για την επανασύνδεση των ούλων στο προσβεβλημένο δόντι σε πιο σοβαρές καταστάσεις όταν έχει υπάρξει σημαντική ύφεση των ούλων. Αυτό καλύπτει τη ρίζα, ενισχύει την υγεία των ούλων, βελτιώνει την εμφάνιση της γραμμής των ούλων σας και εξαλείφει τον ερεθισμό.

Θεραπείες με υψηλή περιεκτικότητα σε φθόριο

Εάν η διάβρωση του σμάλτου που προκαλεί την ευαισθησία των δοντιών σας είναι η αιτία και η απευαισθητοποιητική οδοντόκρεμα δεν έχει βοηθήσει, ο οδοντίατρος South Daytona μπορεί να σας συστήσει μια πορεία θεραπείας με υψηλή περιεκτικότητα σε φθόριο. Το σμάλτο των δοντιών σας σκληραίνει εκ νέου φυσικά από το φθόριο, το οποίο μειώνει την ευαισθησία των δοντιών και βοηθά στην πρόληψη της οδοντικής κοιλότητας.

Υπάρχουν πολλές επιλογές για θεραπείες. Η οδοντόκρεμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φθόριο διατίθεται με ιατρική συνταγή για θεραπευτικά σχήματα που διαρκούν έως και τρεις μήνες. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε στοματικό διάλυμα υψηλής περιεκτικότητας σε φθόριο χωρίς συνταγή, αλλά πρώτα ρωτήστε τον οδοντίατρο για τις προτάσεις του. Αν και ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας δώσει οδηγίες για τη χρήση της συνιστώμενης οδοντόκρεμας ή στοματικού διαλύματος, συχνά αποτελούν μέρος της τακτικής πρακτικής στοματικής σας υγιεινής. Ο οδοντίατρός σας θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένα βερνίκι ή τζελ υψηλής περιεκτικότητας σε φθόριο στα δόντια σας κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας.

Ένα κανάλι ρίζας

Ο οδοντίατρός σας θα μπορούσε επίσης να συμβουλεύσει να υποβληθείτε σε ριζικό σωλήνα εάν οι προηγούμενες θεραπείες δεν παρέχουν την ανακούφιση που χρειάζεστε και έχετε συχνά ενόχληση από ένα συγκεκριμένο δόντι. Τα ευαίσθητα νεύρα στο δόντι αφαιρούνται κατά τη διάρκεια της θεραπείας του ριζικού σωλήνα. Παρόλο που αυτή η διαδικασία μπορεί να φαίνεται ακραία, θα αποτρέψει την οδοντική ενόχληση στο θεραπευμένο δόντι. Ο οδοντίατρός σας θα σας ενημερώσει εάν αυτή η διαδικασία είναι σωστή για εσάς.