Είναι επιτέλους καιρός να απαλλαγείτε από τους φρονιμίτες σας;

Οι φρονιμίτες είναι οι τελευταίοι γομφίοι που αναδύονται – συνήθως στα τέλη της εφηβείας ή στις αρχές της δεκαετίας του ’20. Πολλοί άνθρωποι τα αφαιρούν αμέσως, ακόμη και πριν σπάσουν τα ούλα, επειδή απλώς δεν εφαρμόζουν ή επηρεάζονται, προκαλώντας πιθανό πόνο και προβλήματα με το δάγκωμα.

Εάν είχατε την τύχη να διατηρήσετε τους φρονιμίτες σας, δεν σημαίνει ότι είστε στο σαφές. Προβλήματα με αυτά τα δόντια μπορεί να αναπτυχθούν αργότερα και μπορεί να χρειαστεί να τα αφαιρέσετε.

Πόνος και πρήξιμο

Συχνά, οι φρονιμίτες προκαλούν ήδη προβλήματα προτού αναβληθούν στα ούλα σας. Η γνάθος σας μπορεί να είναι πολύ μικρή για να κρατήσει αυτά τα νέα δόντια και οι φρονιμίτες μπορεί να κολλήσουν κάτω από τους άλλους γομφίους σας. Θα ξέρετε ότι υπάρχει πρόβλημα επειδή θα νιώσετε δυσφορία, πρήξιμο και πόνο.

Στραβά δόντια

Εάν αναδυθούν οι φρονιμίτες σας, μπορεί να αρχίσετε να παρατηρείτε ότι τα άλλα δόντια σας μετατοπίζονται σταδιακά. Συνωστίζονται μαζί ή αλλάζουν θέση, αλλάζοντας την όψη του χαμόγελου και του δαγκώματος σας.

Μεγαλύτερη δυσκολία με την υγιεινή

Οι τρίτοι γομφίοι βρίσκονται πολύ πίσω στη γνάθο σας. Αυτό καθιστά πιο δύσκολο να τα προσεγγίσετε όταν βουρτσίζετε και χρησιμοποιείτε νήμα. Ο πιθανός συνωστισμός που προκαλούν μπορεί επίσης να κάνει πιο δύσκολο να διατηρήσετε τα άλλα δόντια σας καθαρά. Εάν ο υγιεινολόγος σας αναφέρει ότι έχετε περισσότερη πλάκα ή πέτρα από το συνηθισμένο, παρά την καλή ρουτίνα στο σπίτι, ίσως είναι καιρός να αφαιρέσετε τους φρονιμίτες.

Μόλυνση

Οι φρονιμίτες σου ανατείλουν και όλα δείχνουν να πάνε καλά, αλλά μετά σταματούν. Το δέρμα γύρω τους μπορεί να ερεθιστεί και να φλεγμονή, οδηγώντας σε μόλυνση. Μην αγνοείτε μια μόλυνση κοντά στους φρονιμίτες σας. Κάντε την αξιολόγηση και πιθανή αφαίρεσή τους για να αποφύγετε επιπλοκές.

Κακή τοποθέτηση

Οι φρονιμίτες σας έσπασαν και φαίνεται να ταιριάζουν, αλλά δεν έχουν τοποθετηθεί σωστά. Αυτό σας θέτει σε κίνδυνο να αναπτύξετε κύστη ή όγκο, που μπορεί να διαβρώσει το οστό της γνάθου σας και να καταστρέψει τα υγιή δόντια σας. Εάν κινδυνεύετε να αναπτύξετε μία από αυτές τις αναπτύξεις, βγάλτε τους φρονιμίτες σας.

Γιατί η αναμονή μπορεί να είναι λάθος

Ακόμα κι αν έχετε αρκετό χώρο στη γνάθο σας για να κρατήσετε τους φρονιμίτες σας, η αναμονή για την εξαγωγή τους μέχρι να προκύψει πρόβλημα μπορεί να είναι μεγάλο λάθος. Εάν οι φρονιμίτες σας αναπτυχθούν πλήρως πριν από την εξαγωγή, είναι πιο πιθανό να υποστείτε τραυματισμό νεύρων όταν βγουν.