Πώς είναι η τεχνική τοποθέτησης των ζυγωματικών εμφυτευμάτων;

Η οδοντική εμφυτευματολογία έχει προσφέρει μια βιώσιμη λύση για όσους ασθενείς έχουν χάσει τα δόντια τους, επιτρέποντάς τους μια σταθερή οδοντοστοιχία με την οποία μπορούν να μασούν οποιοδήποτε είδος τροφής, να χαμογελούν χωρίς προκατάληψη ή να μιλάνε χωρίς να φοβούνται ότι οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τα δόντια τους που λείπουν.

Πώς ήταν η οδοντική εμφυτευματολογία;

Στο παρελθόν, αυτοί οι ασθενείς έπρεπε να αρκεστούν σε ισόβια αφαιρούμενες ολικές οδοντοστοιχίες (κοινώς γνωστές ως οδοντοστοιχίες) ή με διαδικασίες μεταμόσχευσης οστών που απαιτούσαν νοσηλεία, με αποτέλεσμα επώδυνες και άβολες μετεγχειρητικές περιόδους και χρόνους αναμονής έως και 12 μήνες για να επιτύχουν το πολυπόθητο σταθεροποιημένα δόντια.

Με σκοπό τη βελτίωση αυτών των μειονεκτημάτων, στα μέσα της δεκαετίας του 1990, η χειρουργική τεχνική των ζυγωματικών εμφυτευμάτων, μια διαδικασία κατά την οποία τα εμφυτεύματα τοποθετούνται λίγο περισσότερο από τα συμβατικά εμφυτεύματα και ότι, όταν τοποθετούνται στο εμφύτευμα στην εσωτερική περιοχή του ζυγωματικού, μπορούμε να πάρτε μια σταθερή αγκύρωση για να συγκρατήσετε τα σταθερά δόντια.

Το ζυγωματικό εμφύτευμα είναι μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική, που δεν απαιτεί νοσηλεία και στην οποία είναι δυνατή η τοποθέτηση σταθερών δοντιών σε λίγες ώρες και με πιο ευχάριστη μετεγχειρητική περίοδο από τα κλασικά οστικά μοσχεύματα.

Εξέταση και προηγούμενες εξερευνήσεις

Για να μπορέσει να πραγματοποιήσει τη διαδικασία, ο ασθενής πρέπει να εξεταστεί από τον ειδικό ζυγωματικών εμφυτευμάτων μέσω κλινικής εξέτασης και τομογραφίας ή τρισδιάστατης σάρωσης γνάθου. Η τοποθέτηση του εμφυτεύματος πραγματοποιείται σε ένα εικονικό σύστημα που επιτρέπει την οπτικοποίηση της ανατομίας του ζυγωματική περιοχή, καθώς και να προγραμματίσει την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων εικονικά με λογισμικό υψηλής ακρίβειας. Αφού προγραμματιστεί στον υπολογιστή, κατασκευάζεται ένας νάρθηκας για να καθοδηγήσει τον χειρουργό κατά τη διάρκεια της επέμβασης για την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων με ακρίβεια χιλιοστού.

Προγραμματισμένη παρέμβαση

Στη συνέχεια, μπορεί να προγραμματιστεί χειρουργική επέμβαση. Είναι μια εξωνοσοκομειακή επέμβαση που γίνεται με τοπική αναισθησία και συνειδητή καταστολή. Η διαδικασία διαρκεί περίπου 2 ώρες και, στη συνέχεια, αυτή η τεχνική επιτρέπει την τοποθέτηση προσωρινών σταθερών δοντιών τις επόμενες 24 ή 48 ώρες, ανάλογα με την πολυπλοκότητα της περίπτωσης.

Μετεγχειρητική και αναμονή

Ο ασθενής συνήθως επιστρέφει στο σπίτι την ίδια μέρα και η μετεγχειρητική περίοδος συνήθως περιλαμβάνει 2 έως 4 ημέρες πρηξίματος και ενόχλησης που μπορεί να ανακουφιστεί με τις συστάσεις του εμφυτευματολόγου. Ο ασθενής μπορεί να αρχίσει να μασάει μαλακά στερεά (ψάρια, ζυμαρικά, ρύζι κ.λπ.) μετά την τοποθέτηση των προσωρινών σταθερών δοντιών.

Μετά από περίπου 7 ημέρες, αφαιρούνται τα ράμματα και από εκείνη τη στιγμή αρχίζει μια περίοδος αναμονής 3 μηνών μέχρι να τοποθετηθούν τα οριστικά στερεωμένα δόντια.

Τοποθέτηση σταθερών δοντιών

Η τοποθέτηση της οριστικής σταθερής πρόσθεσης είναι άνετη αφού δεν απαιτεί τοπική αναισθησία και χρειάζεται μόνο περίπου δύο μήνες για να παραδοθεί στον ασθενή. Μόλις τοποθετηθούν τα μόνιμα στερεωμένα δόντια, ο ασθενής θα μπορεί να τρώει όλα τα είδη τροφής.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η στοματική υγεία είναι θεμελιώδης για την εξασφάλιση της επιτυχίας οποιασδήποτε οδοντιατρικής θεραπείας, ειδικά της εμφυτευματολογίας. Για το λόγο αυτό, συνιστούμε να ακολουθείτε ένα βέλτιστο πρωτόκολλο καθαρισμού και τακτικές εξετάσεις με τον ειδικό.

Εν ολίγοις, τα ζυγωματικά εμφυτεύματα χρησιμοποιούνται για περισσότερα από 20 χρόνια με υψηλό ποσοστό επιτυχίας και επέτρεψαν σε πολλούς ασθενείς με τη μικρή γνάθο να επωφεληθούν από τη σταθεροποίηση των δοντιών μέσα σε λίγες ώρες μέσω ελάχιστα επεμβατικής θεραπείας, χωρίς μεγάλους χρόνους αναμονής και χωρίς νοσηλεία.