Μπορούν τα οδοντικά εμφυτεύματα να πέσουν;

Ένα οδοντικό εμφύτευμα που χαλαρώνει ή πέφτει είναι μια οδοντιατρική έκτακτη ανάγκη που απαιτεί επείγουσα προσοχή για να αποφευχθούν τυχόν περαιτέρω επιπλοκές ή ζημιές. Εάν ένα οδοντικό εμφύτευμα αφεθεί χωρίς θεραπεία μόλις ξεκινήσουν τα προβλήματα, μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε περαιτέρω προβλήματα όπως αποτυχία εμφυτεύματος, λοιμώξεις και απώλεια οστού που καθιστούν δυσκολότερη την τοποθέτηση νέου εμφυτεύματος εάν χρειαστεί.

Τι είναι τα οδοντικά εμφυτεύματα;

Τα οδοντικά εμφυτεύματα ή τα εμφυτεύματα δοντιών είναι τεχνητά δόντια που μπορούν να εμφυτευθούν στο οστό της γνάθου σας. Αντί για οδοντοστοιχίες, οδοντικές γέφυρες ή άλλες παρόμοιες θεραπείες, μπορείτε να επιλέξετε να τοποθετήσετε ένα συμπαγές νέο δόντι στο στόμα σας. Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες επιλογές, όπως μεμονωμένα, πολλαπλά, all-on-4 και πλήρη σετ οδοντικών εμφυτευμάτων διαθέσιμα.

Από τι κατασκευάζονται τα οδοντικά εμφυτεύματα;

Ένα οδοντικό εμφύτευμα πιθανότατα θα είναι κατασκευασμένο από μέταλλο υψηλής ποιότητας και ρεαλιστική πορσελάνη που θα το βοηθήσει να αγκιστρωθεί σταθερά στο στόμα σας. Είναι σχεδιασμένα από ανθεκτικά υλικά που είναι κατάλληλα για κάθε είδους δίαιτα και φαίνονται ίδια με τα άλλα δόντια σας, ώστε κανείς να μην ξέρει ότι έχετε ψεύτικο δόντι.

Πώς τοποθετούνται τα οδοντικά εμφυτεύματα;

το στόμα σας μέσω της ελάχιστα επεμβατικής οδοντιατρικής χειρουργικής. Για να μειώσετε τον πόνο, θα έχετε ένα τοπικό αναισθητικό για να μουδιάσει την περιοχή, ώστε εκεί που θα τοποθετηθεί το οδοντικό εμφύτευμα. Γίνεται μια μικρή τομή στο σημείο που πρόκειται να τοποθετηθεί το ίδιο το εμφύτευμα και στη συνέχεια βιδώνεται στη θέση του. Ενώ θεραπεύεστε από τη διαδικασία τοποθετείται μια μικρή προσωρινή κορώνα. Στο τέλος της θεραπείας σας, μια προσαρμοσμένη στεφάνη θα αντικαταστήσει την προσωρινή κάνοντας το δόντι σας να ταιριάζει με τα γύρω του.

Υπάρχουν τρία μέρη σε ένα οδοντικό εμφύτευμα:

Στύλος τιτανίου: Εμφυτεύεται χειρουργικά στο οστό της γνάθου
Βίδα στήριξης: Αυτή θα προεξέχει από το κόμμι, έτσι ώστε η στεφάνη αποκατάστασης να μπορεί να στερεωθεί στη θέση της.
Η αποκαταστατική στεφάνη: Βιδώνεται στη θέση της στο πάνω μέρος του κολοβώματος και αντικαθιστά το δόντι που λείπει.

Τα οδοντικά εμφυτεύματα κατασκευάζονται για να διαρκέσουν;

Είναι πολύ απίθανο να πέσει ένα οδοντικό εμφύτευμα, ωστόσο, όπως συμβαίνει με κάθε χειρουργική επέμβαση, μερικές φορές μπορεί να προκύψουν επιπλοκές. Είναι σημαντικό να φροντίζετε καλά τα δόντια σας μετά την επέμβαση, καθώς χωρίς καλή στοματική υγιεινή και φροντίδα μπορεί να διακινδυνεύσετε προβλήματα όπως η ασθένεια των ούλων που μπορεί να προκαλέσει απώλεια δοντιών και χαλαρό οδοντικό εμφύτευμα.

Γενικά, τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι αξιόπιστα και δεν θα πρέπει να αποτύχουν εάν φροντίζονται σωστά. Μπορούν να διαρκέσουν από 15-25 χρόνια με σωστή φροντίδα.

Εάν ένα οδοντικό εμφύτευμα αποτύχει και πέσει, είναι πιθανό να οφείλεται σε κακή δομή των οστών στη γνάθο που σημαίνει ότι υπάρχουν πολύ λίγα για να αγκιστρωθεί το εμφύτευμα. Τα εμφυτεύματα απαιτούν καλή ποσότητα οστού για να τοποθετηθούν σωστά, διαφορετικά μπορεί να είναι ασταθή. Εάν υπάρχει έλλειψη οστού για να συμβεί αυτό, τότε πιθανότατα θα χρειαστεί οστικό μόσχευμα.

Τα οδοντικά εμφυτεύματα έχουν υψηλά ποσοστά επιτυχίας;

Η επιτυχία ενός οδοντικού εμφυτεύματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από μια ποικιλία παραγόντων όπως η ποιότητα του οστού, το σημείο που τοποθετείται το εμφύτευμα, η ικανότητα του χειρουργού και η ποιότητα και ο τύπος του εμφυτεύματος που έχει επιλεγεί. Τα οδοντικά εμφυτεύματα έχουν ποσοστό επιτυχίας πάνω από 95% και θα πρέπει να διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα όταν τα φροντίζετε σωστά.

Σημάδια ενός χαλαρού οδοντικού εμφυτεύματος

Για να καταλάβετε εάν το οδοντικό σας εμφύτευμα είναι χαλαρό ή κινδυνεύει να πέσει, πρέπει να γνωρίζετε τα σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά:

Πόνος ή Πρήξιμο

Ο πόνος στα ούλα ή η φλεγμονή γύρω από το εμφύτευμά σας είναι πάντα αιτία ανησυχίας και θα πρέπει να συμβουλευτείτε αμέσως τον οδοντίατρό σας.

Ορατή οστική απώλεια

Ίσως μπορείτε να ελέγξετε για απώλεια οστού επιθεωρώντας το στόμα σας. Εστιάστε στην περιοχή γύρω από το εμφύτευμά σας και ελέγξτε για ορατά σημάδια οστικής απώλειας.

Ερυθρότητα ή αιμορραγία

Εάν τα ούλα σας γύρω από τα εμφυτεύματα σας φαίνεται να είναι ερεθισμένα ή αρχίζουν να αιμορραγούν όταν βουρτσίζετε ή χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα, μπορεί να είναι σύμπτωμα χαλαρού οδοντικού εμφυτεύματος.

Αποχρωματισμός

Οποιοσδήποτε αποχρωματισμός του εμφυτεύματός σας μπορεί να είναι πρώιμο σημάδι ότι έχει χαλαρώσει. Θα μπορείτε να εντοπίσετε την αλλαγή χρώματος ορατά.

Ένα κινούμενο εμφύτευμα

Εάν το οδοντικό σας εμφύτευμα κινείται όταν αγγίζεται με το δάχτυλό σας ή τη γλώσσα σας, τότε πρέπει να ελεγχθεί αμέσως από έναν οδοντίατρο για να αποφευχθεί η πτώση του ή η πρόκληση περαιτέρω ερεθισμού.