Μπορεί να διορθωθεί ένα χαλαρό δόντι;

Μπορεί λοιπόν να διορθωθεί ένα χαλαρό δόντι; Σύντομη απάντηση, ναι. Το να έχετε χαλαρό δόντι δεν σημαίνει αυτόματα ότι θα χάσετε το δόντι. Με τη βοήθεια ενός καλού οδοντιάτρου, ένα χαλαρό δόντι μπορεί ενδεχομένως να σωθεί. Ωστόσο, οι πιθανότητες να βελτιωθεί από μόνο του ένα χαλαρό δόντι είναι πολύ μικρές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό να κλείσετε ένα ραντεβού με τον οδοντίατρό σας για έλεγχο αμέσως μόλις παρατηρήσετε ότι το δόντι σας έχει χαλαρώσει.

Ποιες είναι λοιπόν μερικές από τις αιτίες των χαλαρών δοντιών στους ενήλικες;

Τα μόνιμα δόντια στους ενήλικες μπορεί να χαλαρώσουν για διάφορους λόγους. Ο οδοντίατρός σας θα σας πει τι έχει προκαλέσει τα χαλαρά δόντια σας όταν είστε στην καρέκλα μαζί τους. Τούτου λεχθέντος, εδώ είναι μερικές από τις κύριες αιτίες των χαλαρών δοντιών στους ενήλικες:

ασθένεια των ούλων

Αυτή είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες χαλαρών δοντιών. Όταν έχετε ασθένεια των ούλων, τα βακτήρια συσσωρεύονται στα ούλα σας με αποτέλεσμα να υποχωρούν από το δόντι, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο για αυτά να κρατήσουν το δόντι στη θέση του. Μερικές φορές αυτά τα βακτήρια μπορούν επίσης να βλάψουν τη ρίζα του δοντιού ή ακόμα και το ίδιο το οστό.

Εάν η ασθένεια των ούλων είναι η αιτία του αδύναμου δοντιού, η θεραπεία της υποκείμενης αιτίας του προβλήματος είναι το πιο σημαντικό βήμα για τη διόρθωση του χαλαρού δοντιού. Συχνά, αυτό απαιτεί τα ούλα σας να καθαρίζονται σε βάθος και να υποβάλλονται σε θεραπεία για να σκοτωθούν τυχόν βακτήρια που βρίσκονται σε αυτά, ενώ ταυτόχρονα να απαλλαγούμε από την πλάκα κάτω από τη γραμμή των ούλων. Μόνο τότε μπορεί να σταθεροποιηθεί το χαλαρό δόντι.

Τραύμα ή τραυματισμοί λόγω ατυχημάτων, αθλημάτων ή καυγάδων

Ανάλογα με την έκταση της βλάβης, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σωθεί ένα χαλαρό δόντι λόγω τραύματος ή τραυματισμού. Ακόμα κι αν έχετε ένα πολύ χαλαρό δόντι, εάν πάτε στον οδοντίατρο στην ώρα σας είναι δυνατό να το σώσετε. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να πάτε στον οδοντίατρό σας το συντομότερο δυνατό σε περίπτωση ατυχήματος ή τραυματισμού.

Υπερβολικό στρες στα δόντια λόγω τρίξιμο ή σφίξιμο

Το σφίξιμο ή το τρίξιμο των δοντιών σας πολύ δυνατά μπορεί να βλάψει τους συνδέσμους που συνδέουν τα δόντια στο οστό. Το τρίξιμο των δοντιών σας όταν κοιμάστε, που ονομάζεται βρουξισμός, είναι ένα κοινό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι. Είναι μια κύρια αιτία χαλαρών δοντιών, ειδικά εάν έχετε μόλυνση των ούλων ή εάν τα δόντια σας έχουν εξασθενήσει λόγω της τερηδόνας. Ευτυχώς, οι κατεστραμμένοι σύνδεσμοι κάτω από τα δόντια μπορούν να επισκευαστούν. Εάν ζητήσετε βοήθεια αμέσως, παρατηρείτε ένα χαλαρό δόντι και εάν τα ούλα σας είναι υγιή, ένας οδοντίατρος μπορεί εύκολα να ενισχύσει αυτούς τους συνδέσμους για άλλη μια φορά.

Πώς λοιπόν οι οδοντίατροι διορθώνουν τα χαλαρά δόντια;

Μία από τις πιο κοινές λύσεις για τη σταθεροποίηση των χαλαρών δοντιών στους ενήλικες είναι η προσάρτησή τους σε γειτονικά δόντια. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται νάρθηκας και είναι μια προσωρινή λύση που φροντίζει το πρόβλημα για μερικές εβδομάδες. Ο νάρθηκας βοηθά τα ούλα γύρω από το χαλαρό δόντι να επουλωθούν και τους συνδέσμους κάτω από το δόντι να δυναμώσουν γύρω του. Ο νάρθηκας δοντιού είναι κατασκευασμένος από ρητίνη και σύρμα, τα οποία ο οδοντίατρος χρησιμοποιεί για να στερεώσει το χαλαρό δόντι σε ένα γειτονικό υγιές δόντι. Μερικές φορές, ένας επιπλέον πλαστικός νάρθηκας μπορεί να προστεθεί για περαιτέρω υποστήριξη του χαλαρού δοντιού.

Εάν έχετε βρουξισμό, ο οδοντίατρός σας θα συστήσει επίσης νυχτερινό φύλακα μετά τη διόρθωση του χαλαρού δοντιού σας. Ένας αφαιρούμενος νυχτερινός προφυλακτήρας μπορεί να βοηθήσει πολύ στη μείωση των επιπτώσεων του βρουξισμού. Ο νυχτερινός φρουρός δίνει επίσης χρόνο στους συνδέσμους και τα ούλα να επουλωθούν, ενώ προστατεύει επίσης τα δόντια και κάθε οδοντιατρική εργασία που έχει γίνει.