Οδοντική γέφυρα ή εμφύτευμα: ποια θεραπεία είναι πιο ενδεδειγμένη;

Όταν χάνεται ένα δόντι, το τέλειο πλέγμα των δοντιών μας είναι ανισορροπημένο. Θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι κάθε δόντι έχει τη λειτουργία του και ότι όταν χάνεται ένα από αυτά, εκτός από τις επιπτώσεις στην αισθητική του χαμόγελου, αλλοιώνεται και το δάγκωμα, υιοθετώντας λανθασμένες έως και επιβλαβείς θέσεις.

Μάλιστα, όσο περισσότερα δόντια λείπουν και όσο περισσότερος χρόνος χρειάζεται για την αντικατάστασή τους, τόσο πιο σοβαρές θα είναι οι αλλοιώσεις. Από τη μία πλευρά, για παράδειγμα, οι διαδικασίες μάσησης γίνονται πιο δύσκολες, οδηγώντας σε πεπτικά προβλήματα. Από την άλλη, η ομιλία επηρεάζεται και από την έλλειψη αυτών των δοντιών. Και για αυτό το λόγο, στην οδοντιατρική, υπάρχουν αρκετές επιλογές για την αντιμετώπιση της απώλειας δοντιών.

Σταθερή οδοντική γέφυρα: τι και πώς λειτουργεί;

Η οδοντική γέφυρα είναι μια σταθερή πρόθεση που στηρίζεται στα δόντια και χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια ως επιλογή για την αντικατάσταση των δοντιών που λείπουν. Για να πραγματοποιηθεί αυτή η θεραπεία, τα τεμάχια δίπλα στο χώρο των δοντιών που λείπουν αλέθονται σε 1-2 mm για να συγκρατηθεί η οδοντική γέφυρα, η οποία συνήθως αποτελείται από 3 ή περισσότερα οδοντικά κομμάτια ενωμένα μεταξύ τους.

Οδοντικό εμφύτευμα: τι είναι και πώς λειτουργεί;

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι τεχνητές ρίζες τιτανίου που τοποθετούνται με σταθερό τρόπο μέσα στο οστό της γνάθου, για να τοποθετηθούν στη συνέχεια νέα μόνιμα δόντια για να ανακτήσουν, εκτός από τη λειτουργικότητα και την άνεση στη μάσηση, την αυτοπεποίθηση.

Επιπλέον, σήμερα, η έλλειψη οστού της άνω γνάθου δεν αποτελεί εμπόδιο για την πραγματοποίηση αυτής της θεραπείας. Η χρήση οστικών μοσχευμάτων είναι μια έγκυρη επιλογή για την αναδόμηση του οστού που λείπει προκειμένου να στερεωθούν τα οδοντικά εμφυτεύματα στο οστό. Ωστόσο, πιο σύγχρονες τεχνικές περιλαμβάνουν ζυγωματικά ή πτερυγοειδή εμφυτεύματα που είναι αγκυρωμένα στη βάση του ζυγωματικού και επιτρέπουν την τοποθέτηση σταθερών δοντιών εντός μιας ημέρας.

Ποια θεραπεία είναι πιο ενδεδειγμένη: γέφυρα ή εμφύτευμα;

Σε γενικές γραμμές, μπορούμε να πούμε ότι η εμφάνιση των οδοντικών εμφυτευμάτων έχει εκτοπίσει τη χρήση της οδοντικής γέφυρας λόγω των εγγενών πλεονεκτημάτων της εμφυτευματικής οδοντιατρικής. Τα οδοντικά εμφυτεύματα έχουν εκτοπίσει τη χρήση οδοντικών γεφυρών χάρη στα εγγενή πλεονεκτήματα της εμφυτευματολογίας. Ωστόσο, η οδοντική γέφυρα εξακολουθεί να είναι μια πολύ διαδεδομένη θεραπεία. Για το λόγο αυτό, όταν αποφασίζουμε ποια θεραπεία είναι η καταλληλότερη, λαμβάνουμε υπόψη αρκετούς παράγοντες που σχετίζονται με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε διαδικασίας.

Η επιθετικότητα της θεραπείας.

Η μόνιμη γέφυρα είναι μια τραυματική και επιθετική θεραπεία αφού πρέπει να αποδυναμώνουμε τα διπλανά κομμάτια που συγκρατούν τη γέφυρα, γεγονός που οδηγεί σε πιθανές μολύνσεις (τερηδόνα ή περιοδοντίτιδα), καθώς και σε αύξηση της ευαισθησίας στο κρύο. Επιπλέον, υπάρχει η πιθανότητα να χαθεί αυτό το κομμάτι μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα και η απώλεια της οδοντικής γέφυρας θα σήμαινε επίσης την απώλεια ενός ή περισσότερων κομματιών που το συγκρατούν στη θέση του. Ωστόσο, στη θεραπεία της απώλειας δοντιών με εμφυτεύματα, δεν χρειάζεται πλέον να τρίβουμε τα διπλανά δόντια, καθιστώντας την μια λιγότερο τραυματική ή επιθετική διαδικασία.

Διάρκεια θεραπείας.

Λόγω της διαδικασίας που χρησιμοποιείται για την τοποθέτηση της οδοντικής γέφυρας, η διάρκεια και η σταθερότητα αυτής της θεραπείας εξαρτώνται άμεσα από τα γειτονικά δόντια. Οι στοματικές συνθήκες πρέπει να παραμένουν άριστες και η υγιεινή, όπως θα δούμε, είναι απαραίτητη για την αποφυγή τυχόν προβλημάτων.

Από την άλλη πλευρά, το οδοντικό εμφύτευμα δεν αντικαθιστά μόνο το ορατό μέρος του δοντιού, που γνωρίζουμε ως στέμμα, αλλά τη ρίζα του δοντιού, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η σταθερότητα και η ανθεκτικότητα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, η υγιεινή παραμένει θεμελιώδης παράγοντας για την επιτυχία των οδοντικών εμφυτευμάτων.

Δυνατότητα σωστής υγιεινής.

Καθώς είναι μια πρόθεση που σχηματίζεται από ενωμένα κομμάτια, η υγιεινή της οδοντικής γέφυρας είναι πιο περίπλοκη για τον ασθενή. Σε αυτές τις περιπτώσεις, συνιστώνται ιδιαίτερα οι τακτικές επισκέψεις σε έναν ειδικό για τον έλεγχο της κατάστασης των δοντιών και την πραγματοποίηση επαγγελματικών οδοντικών καθαρισμών για την πρόληψη της εμφάνισης τερηδόνας και περιοδοντικών παθήσεων, που μπορεί να προκαλέσουν απώλεια άλλων δοντιών.

Σε αντίθεση με την οδοντική γέφυρα, η υγιεινή του εμφυτεύματος είναι καλύτερη αφού δεν υπάρχουν πλέον σύνδεσμοι μεταξύ των υγιών δοντιών, καθώς το οδοντικό εμφύτευμα είναι ένα ανεξάρτητο κομμάτι των παρακείμενων δοντιών. Επιπλέον, στην απίθανη περίπτωση που χαθεί το εμφύτευμα, αυτό δεν σημαίνει ότι χάνονται τα παρακείμενα κομμάτια, επομένως η επανάληψη της θεραπείας είναι πιο απλή από ό,τι με μια οδοντική γέφυρα.

Αισθητική του αποτελέσματος.

Αισθητικά, η οδοντική γέφυρα έχει τους περιορισμούς της, καθώς το στοιχείο της ένωσης μεταξύ των δοντιών παραμορφώνει τη φυσική όψη της πρόθεσης και, όπως αναφέραμε, τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι ανεξάρτητα κομμάτια, ώστε οπτικά να μοιάζει με φυσικά δόντια, παρέχοντας περισσότερο αρμονική εμφάνιση στο χαμόγελο ταιριάζοντας με το χρώμα και το σχήμα.