Καπλαμάδες για τα δόντια που λείπουν

Ενώ οι όψεις θεωρούνται μερικές από τις μεγαλύτερες εξελίξεις στην αισθητική οδοντιατρική, η χρήση όψεων για τα δόντια που λείπουν μπορεί να μην είναι η ιδανική λύση. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό και τι πρέπει να κάνετε με τους καπλαμά;

Ας εμβαθύνουμε και ας εξερευνήσουμε:

Κατανόηση των καπλαμάδων και πώς μπορούν να βελτιώσουν το χαμόγελό σας.
Ολοκληρωμένες λύσεις για τα δόντια που λείπουν.
Αξιολόγηση οικονομικών μεθόδων αντικατάστασης δοντιών.

Κατανόηση των Καπλαμάδων

Οι καπλαμάδες είναι ειδικά κατασκευασμένα λεπτά κοχύλια για να εφαρμόζουν στην μπροστινή επιφάνεια των δοντιών. Συνήθως κατασκευάζονται από πορσελάνη ή σύνθετη ρητίνη και χρησιμοποιούνται κυρίως για την ενίσχυση της όψης των δοντιών. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις στις οποίες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καπλαμά για να τονώσετε το χαμόγελό σας, όπως όταν έχετε:

Σκιασμένα δόντια?
Ραγισμένα δόντια;
Αποχρωματισμένα ή λεκιασμένα δόντια.
Κενά μεταξύ των δοντιών?
Δόντια ανομοιόμορφα ή ακανόνιστου σχήματος.
Και φθαρμένα δόντια.

Με όλα αυτά τα πλεονεκτήματα των καπλαμάδων, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας να διορθωθούν τα κενά χωρίς τη χρήση νάρθηκας, ένα πράγμα ξεχωρίζει – δεν έχουν αναφερθεί ως ιδανική λύση αντικατάστασης δοντιών.

Οι καπλαμάδες χρησιμοποιούνται ιδανικά για κοσμητικούς σκοπούς, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, και χρησιμοποιούνται καλύτερα σε σενάρια όπου πρέπει να αγγίξετε τα υπάρχοντα δόντια σας για καλύτερη εμφάνιση. Τα δόντια μας έχουν πολλές λειτουργίες, που σημαίνει ότι ξεπερνά την αισθητική και η επιλογή που θα επιλέξετε θα πρέπει να μπορεί να εκτελέσει όλες τις άλλες λειτουργίες.

Γιατί οι καπλαμάδες δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τα δόντια που λείπουν

Ενώ οι όψεις είναι μια ευέλικτη και αποτελεσματική καλλυντική λύση για μια ποικιλία οδοντικών ατελειών, δεν θεωρούνται ιδανική επιλογή για την αντικατάσταση των φυσικών δοντιών που λείπουν. Ακολουθούν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι καπλαμάδες δεν είναι κατάλληλοι για αυτόν τον σκοπό:

Περιορισμένη λειτουργικότητα

Οι καπλαμάδες κατασκευάζονται κυρίως για κοσμητικούς σκοπούς, όπως η βελτίωση της εμφάνισης λεκιασμένων, σπασμένων ή κακώς ευθυγραμμισμένων δοντιών. Δεν αποκαθιστούν την πλήρη λειτουργικότητα των δοντιών που λείπουν, συμπεριλαμβανομένης της σωστής μάσησης και δαγκώματος. Η χρήση καπλαμάδων στη θέση των δοντιών που λείπουν μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχή της λειτουργίας και πιθανά μακροπρόθεσμα προβλήματα.

Ελάχιστη προετοιμασία δοντιών

Οι καπλαμάδες απαιτούν ελάχιστη μείωση των δοντιών για σωστή τοποθέτηση. Η χρήση τους για την αντικατάσταση των δοντιών που λείπουν θα συνεπαγόταν άσκοπη αφαίρεση της υγιούς δομής των δοντιών, κάτι που δεν είναι συντηρητική ή ενδεδειγμένη προσέγγιση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υποβαθμισμένη βάση για τις όψεις και πιθανές επιπλοκές.

Χωρίς δομή ρίζας

Οι καπλαμάδες δεν αναπαράγουν τη δομή της ρίζας των φυσικών δοντιών. Τα ελλείποντα δόντια μπορεί να προκαλέσουν απώλεια οστού στη γνάθο με την πάροδο του χρόνου και οι καπλαμάδες δεν αντιμετωπίζουν αυτό το ζήτημα. Τα οδοντικά εμφυτεύματα μιμούνται περισσότερο τη φυσική δομή των δοντιών και αποτελούν την πιο κατάλληλη επιλογή για την αντικατάσταση των δοντιών που λείπουν.

Κίνδυνος ζημιάς

Οι καπλαμάδες δεν κατασκευάζονται για να αντέχουν τις ίδιες δυνάμεις δαγκώματος με τα φυσικά δόντια. Η χρήση τους για την αντικατάσταση των δοντιών που λείπουν μπορεί να υποβάλει τις όψεις σε υπερβολική πίεση, αυξάνοντας τον κίνδυνο βλάβης ή αστοχίας με την πάροδο του χρόνου.